Kurduğunuz hayalleri adeta yaşamışçasına hissettiniz ve hiç durmadan zorlu bir yolun sonuna kadar yürüdünüz. Hedefiniz karşınızdadır, hoş geldiniz…
Başarının altın kurallarının başında bir hedef belirlemek ve başarılı olacağına inanmak gelir. Ulaşmak istediğimiz yeri öncelikle kafamızda netleştiririz ve ona ulaşmak için hangi zorlu yolları aşacağımızı belirleriz. Harcayacağımız emek ne düzeyde olacak? Hedefimiz uğruna nelerden vazgeçeceğiz? Bütün bunlara hazır olduğumuzda, yolun yarısını kat etmiş sayılırız. Ve tabii bir sonraki adım; azim ve istikrar…
Hedeflediğimiz yolda istediğimiz sonuca ulaşmak şüphesiz hayattan beklentilerimizin ve ettiğimiz duaların başında gelir. Fakat her şey elimizde olmadığı gibi, hayat her zaman cazip imkanlar sunmayabilir. Bazen inişler ve çıkışlar birbirini izlerken, bazen de tehlikeli yokuşlardan, ürkütücü yamaçlardan geçerek ilerleriz. Bu noktadaki en önemli faktördür azim. Çünkü insanın içindeki potansiyeli dışarı çıkarmak ve yansıtmak başarının kullandığı temel malzemedir. Ondan sonrası zaten gelir. Bu doğrultuda kararlılık ve azimle hareket eden insanlar er ya da geç varmak istedikleri noktalara ulaşmışlardır.
Hatırlarsınız, geçtiğimiz günlerde azmi ve başarısıyla Türkiye ve dünya gündemine damgasını vurmuştu Sümeyye Boyacı. Hayal gücü ve azmin ortak paydada buluştuğu sıra dışı hikâyenin kahramanı olarak duyurdu adını hepimize. Henüz 15 yaşında dünya şampiyonu olan Sümeyye, iki kolu olmadan ve kalça kemiği çıkık bir şekilde doğdu. 5 yaşındayken yüzmeyi öğrenen, ayaklarıyla her türlü ihtiyacını karşılayıp, hatta resim ve ebru yapabilen milli sporcu, uluslararası birçok başarıya imza attı. Merkezi Rusya’da bulunan bir vakfın önerisiyle Türkçe’ye çevrilen Rus masallarının resimlerini ayaklarıyla çizerken ilkokula gidiyordu. 10 yaşındayken yaptığı resimler yurt dışında bile satılmıştı.
Ve bir gün balıklardan aldığı ilhamla dünya şampiyonasına yükseleceği ilk kulacı attı Sümeyye. “Balıkların da kolları yok.” sözüyle hepimize müthiş bir ilham kaynağı oldu.
2016’da Berlin’deki 30. Uluslararası Alman Şampiyonası’nda yarışan Sümeyye Boyacı, 2016’da katıldığı Brezilya’da gerçekleşen Yaz Paralimpik Olimpiyatları’ndan da ödülsüz döndü. Yılmamıştı. İtalya’da düzenlenen 2017 Avrupa Para Gençlik Oyunları’na katıldı; gümüş ve bronz madalya aldı.
Boyacı, bu yıl İrlanda’nın başkenti Dublin’de düzenlenen 2018 Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda S5 kategorisi sırtüstü 50 metrede rakiplerini geride bırakarak altın madalyayı ülkemize kazandırdı.
Her işini ayaklarıyla yaptığını anlatıyordu röportajında Sümeyye. Yazı yazıp resim yaptığını, yemek yapıp dikiş dikebildiğini, kollarının olmamasının hiçbir şeye engel olmadığını ve hayatını bu inanç üzerine inşa ettiğini söylüyordu. Bir de mesajı vardı Sümeyye’nin; “Engellilerin diğer insanlardan hiçbir farkı yok. Çok çalıştığı zaman herkes istediğini başarabilir.”
Sıfırdan başlayarak, tüm engellere rağmen başarı listelerine adını altın harflerle yazdıran insanların diğerlerinden farklı olarak yaptığı çok önemli bir formül var değerli okurlar.
Kendilerine bir hedef belirlemeleri ve karşılarına ne çıkarsa çıksın bu hedeften asla vazgeçmemeleri…
Başarının anahtarlarından en önemlisi hiç şüphesiz budur.
Başarmış olmak ve her alanda güçlü bir kariyere sahip olmak için adımlarımızı sağlam atmalı, dünyaya geniş bir bakış açısıyla bakmayı bilmemiz gerekir.
Uğur Karaboğa