İK ekipleri son birkaç yıldır yeni başlıklar tartışmaya başladı. Önce salgın sonra da salgın sonrası tüm dünyada yaşanan ekonomik durgunluk hem çalışanları değiştirip dönüştürdü hem de işverenleri.
Birkaç hafta önce Yenibiriş Linkedin sayfasında sırayla iki anket yayınladık. Önce İK’nın 2023 yılında en çok hangi konulara odaklandığını sorduk, ardından da 2024 beklentilerini…Gelin hem Türkiye’den gelen yanıtlara bakalım hem de bu yılla ilgili yurt dışından bir değerlendirmeye göz atalım.
İlk anketimizin sonuçlarına göre, yılın ilk yarısında İK gündemi şöyleydi:
– HR Teknolojileri ve AI – % 8
– Yetenek Kazanımı ve Yönetimi – % 11
– Maaş Yönetimi – % 58
– Hibrit Çalışma ve Verimlilik – % 23
Sonuçlarda maaş yönetiminin öne çıkması günümüz koşullarında şaşırtıcı değil. Değişen asgari ücret oranları hem mavi yakayı hem beyaz yakayı etkiledi. İnsan Kaynakları çalışanların maaş iyileştirmelerini belirlemeye çalıştı. Daha çok da belirli ve adil bir yaklaşım geliştirmeye odaklandı.
İkinci olarak öne çıkan konu Hibrit Çalışma ve Verimlilik oldu. Pandemi ile hayatımıza dahil olan uzaktan ve hibrit çalışma alternatifleri, çalışanlar için önemli bir motivasyon sebebi. İK tarafının ise gündeminde ekiplerin birbiriyle uyumu ve etkili iş sonuçları için verimlilik tanımını doğru yapmak ve yeni iş akışları oluşturmak var.
2023 ile ilgili yurt dışında da gündem çok farklı değil. Aralık 2022`de 2023 gündemine dair bir yazı kalem alan David Green, 2023 İK Trendlerini 12 başlık altında toplamış. İlk beşi şöyle:
1. Durgunluğu “önce insan” yaklaşımıyla ele almak
2. Hibrit çalışmanın üretkenlik paradoksunu çözmek
3. Beceri tabanlı bir organizasyon inşa etmek
4. İnsan analitiği ile değer üretmek
5. Çalışanların sesini yükseltmek
Tüm maddelere buradan ulaşabilirsiniz: https://lnkd.in/dKnqncxx
Tüm bu bilgiler ışığında `24 ajandasında neler olacağına dair de geçen haftalarda bir anket yayınladık. Ve sonuçlar şöyle çıktı:
– Yetenek Yönetimi – %19
– HR Teknolojileri – %14
– İşveren Markası – %6
– Uzaktan çalışma / Hibrit Çalışma – %62
Öyle gözüküyor ki; yeni dönem iş hayatında çalışma modelleri üzerine çokça düşünülüp tartışılacak bir süreci getirecek. Çalışanlara özel yapılan araştırmalar ise Y ve Z kuşağının uzaktan / hibrit çalışma modellerinde motivasyonun yüksek olduğunu gösteriyor. O halde en verimli çalışma ortamlarını oluştururken ekip anlayışını geliştirmek oldukça zaman ve enerji alacağa benziyor.